Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az év vége

2020.12.29

Új év, új én!

Az év utolsó napjaiban mind picit elcsendesedünk, befelé fordulunk. Végiggondoljuk az évet és készülünk a következőre.

Ilyenkor sokan tesznek fogadalmakat, hogy megváltoztatják addigi szokásaikat, életvitelüket.

A kutatások szerint az újévi fogadalmak 90 %-a elbukik, sokszor már februárban.

Miért sikerül csak ritkán betartani?  Mert ezekhez az- elméletben roppant pozitív- elhatározásokhoz vezető utat kevesen tervezik meg.  Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, sok kisebb változást kellene végrehajtanunk.

Vegyünk egy példát. Újévi fogadalom, hogy heti 2-szer elmegyek futni. Ez a nagyszerű elhatározás hamar elbukik. Miért?

Mert másnap esik az eső, kinézek az ablakon és elmegy a kedvem a futástól. Sebaj, heti kettőt fogadtam meg, majd holnap. Este soká fekszek, reggel nehezen ébredek, nincs kedvem futni. Majd este. De a munka után fáradtan, jól esik pihenni a tv előtt. Hiszen nincs gond, még bepótolhatom. Majd holnap, vagy holnapután. Még belefér a heti kettő, vagy legalább egy. De jön a hétvége, jönnek az újabb kifogások. Majd jövő héten kezdem…

Végül már kifogásra sincs szükség, egyszerűen elmarad a futás ismét.  

Kinek ismerős ez a történet?

Rengeteg ember keres fel coachot, akik nem elégedettek az életükkel, munkájukkal. Változtatni szeretnének, próbálkoztak is többféle módszerrel, de sikertelenül.

Miért?  Hol kezdődik a probléma?

Jelen esetben a fogadalom meghatározásánál.

Heti kétszer elmegyek futni.

Miért akarok futni? Mi a motivációm? Fogyni szeretnék, egészségesebben élni, egészségügyi okokból (pl. vérnyomás probléma, stressz levezetése)

Melyik két nap? Ha csak úgy valamikor, abból nem lesz semmi.

Amúgy szeretek-e futni? Szeretek-e annyira futni, hogy heti kétszer is rászánjam magam?  Mikor járok majd futni? Reggel vagy este?  Ha reggel, mikor kell felkelnem, hogy még dolgozni is beérjek. Fel fogok tudni kelni? Ahhoz este korán le kel feküdni. Sikerülni fog? Vagy át kell szervezzem a napirendem? Ha este megyek futni, munka után, télen, a sötét utcán lesz –e kedvem… Pár hónapig sötét, hideg, esős, havas idő várható, majd jön a kánikula. Mi fog motiválni, hogy időjárástól függetlenül elinduljak futni? ….

Pontos tervezést igényel minden egyes döntésünk, jó ha gondolunk a részletekre, az akadályokra esetleges buktatókra. Ha minden lehetőséget végiggondoltunk, a megoldást is megtaláljuk!

Ha elég motiváltak vagyunk a célunk eléréséhez, reális a cél, örömet okoz a megvalósítása akkor sikerülni fog.  

 

Én személy szerint nem hiszek az újévi fogadalmakban. Én a MOST-ban hiszek.

Amikor motiváltak vagyunk, akkor cselekszünk, legyen az december 29, január 15, vagy február 3.

 

Ha szeretnél az életed bármely területén változtatni, keress bátran és segítek neked a megvalósításában. Hiszem, hogy együtt sikerülni fog smiley

 

Boldog Új álmokat, napokat, vágyakat, utakat kívánok!

 

"Az év vége nem a vég, sem a kezdet, hanem a folytatás; minden bölcsességgel, amelyet a tapasztalatok bennünk rejthetnek"

 

Boldog Új Évet kívánok!