Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az élet apró örömei - Téged mi tesz boldoggá?

2021.04.07

„ Miért sietünk mindig valahova? Miért nem élvezzük ki a boldogság egyszerű pillanatait? Vágyunk rá, és amikor eljön, észre sem vesszük, hagyjuk kicsúszni a kezünk közül. A boldogság nem feltétlenül valami eget rengető dolog; apró, alig érzékelhető mozzanatokból is állhat. „ (Petra Nagyová-Dzerengová)

 

Ritkán élvezzük a jelent. Későbbre halasztjuk a boldogságunkat, és arról győzködjük magunkat, hogy a holnap jobb lesz, mint a ma.

Pedig a boldogság egyik legfontosabb összetevője az a képesség, hogy élvezni tudjuk életünk pozitív élményeit a jelenben.

Sokszor akkor kezdünk el értékelni valamit, amikor már elveszítettük, mert a megszokottság nem engedi, hogy élvezzük azokat az apró dolgokat, melyekre, ha idővel visszatekintünk, kiderülnek róluk, hogy azok voltak az igazán nagy dolgok.

Akik élvezni tudják az adott pillanatot, azoknak nagyobb az önbizalmuk, és elégedettebbek, mint mások. Akik megengedik maguknak élvezni a jó érzéseket, értékelnek minden apró pozitív dolgot az életükben, azok kisebb valószínűséggel élnek át depressziót, stresszt, bűntudatot, szégyent.

Nem csodálkozunk azon, hogy az öröm a pozitív pszichológia egyik fontos fogalma. Olyan pozitív érzelem, melyet a szeretet után a leggyakrabban éreznek az emberek.

Mikor élvezzük az apró örömöket?

Pl akkor élvezzük a jelen pillanatot, mikor megállunk és megszagolunk egy rózsát, ahelyett, hogy figyelmetlenül továbbmennénk. Vagy amikor csak úgy ok nélkül boldognak érezzük magunkat pusztán az érzéstől, hogy élünk és a környezettől, amiben éppen tartózkodunk.

 

Téged mi tesz boldoggá?