Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A társas kapcsolatok jelentősége

„Mindenki hallja, hogy mit mondasz, a barátok meghallják azt, amit mondasz, de az igazi barát figyel arra is, amit nem mondasz ki.” (Szókratész)

 

Az ember társas lény, megfelelő fejlődése érdekében szüksége van a közösségre, szociális kapcsolatokra. Fontosak a társas kapcsolatok az egészségünk és lelki jóllétünk szempontjából is.

Mindennapi életünk legnagyobb részét társas közegben töltjük. Ilyen a barátság, házastársi kapcsolat, gyerek-szülő viszony, a testvérekkel, rokonokkal való kapcsolataink, a munkakapcsolatok, szomszédi viszony és még sorolhatnánk.

Ezen kapcsolatok némelyike születésünkkor adott, másokat bizonyos körülményekkel együtt kapunk, s vannak, akiket magunk választunk.

Minden kapcsolatforma hordoz negatív és pozitív vonásokat.

Ha boldogabbá akarunk válni, érdemes a társas kapcsolatainkba fektetni az energiát, ami egészségünk és lelki jóllétünk szempontjából is elengedhetetlen. A kapcsolataink tudatos ápolása nagyon fontos boldogság fokozó stratégia.

A minőség a mennyiség felett áll, tehát nem a közösségi oldalakon szerzett nagyszámú ismerős lesz a boldogságforrás.

A társas kapcsolatok kihatnak a fizikai és pszichikai épségünkre, sőt az életkilátásainkra is, akinek kiegyensúlyozott kapcsolatrendszere, stabil baráti köre van, az nyugodtabb, kevésbé stresszes, boldogabb életre számíthat magányos kortársainál. A mai, modern életükben különösen nagy szükség van a baráti kapcsolatok stresszt űző, energiát kölcsönző, örömszerző hatására.

Szükségünk van egymásra. Egy jó közösségben az egyéni lehetőségek és teljesítmények messze túlszárnyalják mindazt, amire egyedül lennél képesek.

 

Profilkép

Elérhetőség

Szabóné Pénzes Beáta

Life coach
Ifjúsági és kamasz coach

Békéscsaba
Andrássy út 12 1/101.

+36/20/321-8615

szpbcoaching@gmail.com

eOldal.hu, 2007-2021 © Minden jog fenntartva.