Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A társas kapcsolatok jelentősége

2021.05.11

„Mindenki hallja, hogy mit mondasz, a barátok meghallják azt, amit mondasz, de az igazi barát figyel arra is, amit nem mondasz ki.” (Szókratész)

 

Az ember társas lény, megfelelő fejlődése érdekében szüksége van a közösségre, szociális kapcsolatokra. Fontosak a társas kapcsolatok az egészségünk és lelki jóllétünk szempontjából is.

Mindennapi életünk legnagyobb részét társas közegben töltjük. Ilyen a barátság, házastársi kapcsolat, gyerek-szülő viszony, a testvérekkel, rokonokkal való kapcsolataink, a munkakapcsolatok, szomszédi viszony és még sorolhatnánk.

Ezen kapcsolatok némelyike születésünkkor adott, másokat bizonyos körülményekkel együtt kapunk, s vannak, akiket magunk választunk.

Minden kapcsolatforma hordoz negatív és pozitív vonásokat.

Ha boldogabbá akarunk válni, érdemes a társas kapcsolatainkba fektetni az energiát, ami egészségünk és lelki jóllétünk szempontjából is elengedhetetlen. A kapcsolataink tudatos ápolása nagyon fontos boldogság fokozó stratégia.

A minőség a mennyiség felett áll, tehát nem a közösségi oldalakon szerzett nagyszámú ismerős lesz a boldogságforrás.

A társas kapcsolatok kihatnak a fizikai és pszichikai épségünkre, sőt az életkilátásainkra is, akinek kiegyensúlyozott kapcsolatrendszere, stabil baráti köre van, az nyugodtabb, kevésbé stresszes, boldogabb életre számíthat magányos kortársainál. A mai, modern életükben különösen nagy szükség van a baráti kapcsolatok stresszt űző, energiát kölcsönző, örömszerző hatására.

Szükségünk van egymásra. Egy jó közösségben az egyéni lehetőségek és teljesítmények messze túlszárnyalják mindazt, amire egyedül lennél képesek.