Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A hatékonyabb időgazdálkodásért

2021.07.12

Mindenkinek 24 óra áll rendelkezésére egy nap folyamán.

Akkor hogyan lehetséges, hogy ez idő alatt egyesek sokkal produktívabbak, míg mások kevésbé?

Sok minden múlik azon, hogyan kezeli az idejét, legyen az egy munkanap, egy hét vagy az élet.

Van pár bevált tippem, hogyan is tudna hatékonyabban gazdálkodni az idejével:

1. Írja össze a tennivalóit: a tennivalók listája lehetőséget nyújt arra, hogy átgondolja, mit szeretne, és mit kell tennie, hogy köréjük tervezhesse a napját.

2. Határozza meg prioritásait: a teendők listája tartalmazhat olyan dolgokat is, amiket most kell elintézni, de vannak későbbi határidősek is. Helyezze előtérbe, ami azonnali határidős majd rendezze dátum szerint sorba a többi feladatot.

3. Tervezze meg a napját: miután megvannak a teendők és a fontossági sorrend gondolkozzon el azon, hogyan fogja ezt az adott napon megvalósítani. A nap megtervezése lehetővé teszi, hogy hatékonyan tudjon gazdálkodni az idejével.

4. Korlátozza a zavaró tényezőket: ha van olyan munkája, amely teljes figyelmet igényel, akkor korlátozza a zavaró tényezőit. Hagyja a telefont a másik szobába, vagy kapcsolja ki az értesítéseket a telefonján. A zavaró tényezők korlátozásával teljes mértékben a kéznél lévő feladatra összpontosíthat.

5. Kérjen segítséget: nem baj, ha segítséget kér. Akár otthoni teendőihez, akár a munkahelyi feladatokhoz, ha szükséges, akkor kérjen segítséget. Nem tudhatja mindenki mennyire elfoglalt. Néha fel kell kérnünk másokat is vagy kiadni a kezünkből egy két feladatot.

6. Tartson egy kis szünetet: nem számít, hogy csendes vagy mozgalmas a napom, mindig tervezek bele szüneteket. Tegye ezt Ön is. Távolodjon el a munkától, relaxáljon, igyon egy teát vagy kávét, beszélgessen pár percet egy baráttal. Vagy ekkor nézze meg a közösségi oldalait. Bármi, ami kikapcsolja kicsit. Úgy tűnhet, hogy ezzel időt veszít, de gyakran segít növelni az energiáját és felfrissíti. Így energiával és motivációval térhet vissza a munkához.

7. Határozza meg mikor a legeredményesebb: néhányan reggel vannak tele kreativitással, mások késő este. Melyik a legproduktívabb napszaka? Akkorra érdemes az energiákat összpontosítani.

8. Vigyázzon a belső hangára: Nincs időm ennyi mindenre... Nem fog menni… Ne így álljon hozzá! Bízzon magában és tervezésében. Lehet elsőre nem sikerül mindent elintézni.  A tervezést is gyakorolni kell. Próbálja meg a legjobbat kihozni magából.

9. Mondjon nemet: egy napban csak 24 óra van, és még a nagyon produktív emberek számára is van egy határ, hogy mennyit vállalnak. Bátran mondjon nemet arra a feladatra, amit már soknak érez. Hiszen ha túlterheltnek és kimerültnek érzi magát, kevésbé lesz produktív.

10. Hozzon létre jó szokásokat: a jó szokások megteremtése segíthet abban, hogy hatékonyabbak maradjunk kevés erőfeszítés vagy gondolkodás nélkül. Milyen szokásokat tudna kialakítani, hogy jobban kezelje az idejét?  (Én például előző este összekészítek minden a másnapi munkába induláshoz: iratok, táska, étel, ruha.. Így reggel több időm marad a napom megtervezéséhez.)

 

Nagyon sok apró mód van arra, hogy jobban kezeljük az időnket.

Azt javaslom próbáljon ki párat a fenti felsorolásból és nézze meg, hogy Önnek is beválik-e! smiley