Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A coachingról

2020.09.10

A legtöbben már hallottak a coaching fogalmáról, tapasztalatom szerint azonban még mindig sokan vannak, akik nem tudják pontosan mit is jelent a coaching, mit csinál egy life coach.

Nekik próbálom meg kicsit bemutatni ezt a szolgáltatási területet.

 

Először is megkülönböztetünk life és business coachingot.

A business coaching a medzsereknek segít, hogy a beosztottjaikat fejlesszék, és jobb teljesítményt érjenek el.

A life coaching kimondottan a magánélettel és a munkahellyel kapcsolatos problémákat segít leküzdeni, illetve abban, hogy a kettő összehangolható legyen.

 

Szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy életünk során elakadunk, nem tudjuk, merre is menjünk tovább. Valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk az magánéletünkben, vagy a munkánkban.

 

 

-Szeretnék nyugodtabb lenni, mégis mindenen idegeskedek. Hogyan lehetne ezt a feszültséget kezelni?

 

-Szeretnék határozottabban képviselni magam. Hogyan lehetnék magabiztosabb?

 

-Nem tudok jól kommunikálni, mert folyton zavarban vagyok. Hogyan lehetne leküzdeni a lámpalázamat?

 

-Szeretnék életmódot váltani? De hogyan fogjak hozzá?

 

-Szeretnék 10 kg-ot fogyni a nyárig. Hogyan sikerülhet?

 

-Szeretnék kevesebb konfliktust a kollégáimmal, családtagjaimmal. Hogyan lehetne kezelnem a konfliktus helyzeteimet?

 

-Munkahelyem helyett talán vállalkoznék. Hogyan valósítsam meg elképzeléseimet?

 

-Nem érzem jól magam a munkahelyemen. Hogyan változtassak ezen a helyzeten?

 

-Nyugdíjas lettem. A munka volt az életem. Hogyan tovább?

 

-Gyes után visszatérni a munka világába sem mindig könnyű. Vissza a korábbi céghez vagy új utak? Hogyan tovább?

 

-Szeretem a hivatásomat, de a sok munka már a családi élet rovására megy. Hogyan osszam be jobban az időmet?

 

-Nincs párkapcsolatom. Hogyan találhatnék társat?

 

-Párommal sok a nézeteltérésünk. Hogyan lehetne ezen változtatni?

 

-Elváltam. Hogyan kezdhetnék új életet?

 

HOGYAN, hogyan, hogyan?

 

Bár megbeszéljük problémáinkat a családunkkal vagy a barátainkkal, de ők - érzelmi érintettségük miatt- többnyire elfogultak és gyakran azt mondják, amit hallani szeretnénk.

Ezzel szemben egy kívülálló szakember, aki nem ítélkezik, nem elfogult, nem nyilvánít véleményt segíthet nekünk megtalálni a választ a „hogyan továbbra”.

Sok esetben mi magunk vagyunk az akadálya mindennek.

 

Hová fordulhatunk? Sosem ciki segítséget kérni. A segítség pénzbe kerül ugyan, de ez sokszorosan megtérülhet, ha életünket sikerül kimozdítani a holtpontról és végre úgy működik, ahogy szeretnénk.

 

A cél annak belátása, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért. Bármikor tehetünk azért, hogy jobbra forduljon az életünk.

 

Nehéz élethelyzetek megoldására az embereknek leggyakrabban a pszichológus jut eszébe, pedig -pl a fent említett élethelyzetekben- egy coach is tud segíteni.

(egy korábbi blogbejegyzésemben írtam, hogy mi nem coaching kompetencia, kérlek ezt is olvasd el: https://www.szpb-lifelovecoaching.hu/cikkek/blog/elso-alkalom-elott-tisztazzuk.html )

 

A coaching fogalma eredetileg a sportban volt használatos. Számos alapelve a pszichológiából, azon belül is a sportpszichológiából ered. A coach edzőt, a coaching edzést jelent.

1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni hiszen a coach és ügyfele (a coachee) közötti viszony hasonlít a sportoló és az edző kapcsolatára.

 

Ahogyan a sportban az edző, a coachnak is az a munkája, hogy felismerje, azonosítsa az ügyfele erősségeit és fejlessze azokat. Tudatosan megtervezi a felkészülést, mindent megtesz, hogy végül adott élethelyzetben ügyfele képes legyen a legjobbat, legtöbbet kihozni magából.

 

Ahogyan az edző, a coach is a pálya széléről segíti ügyfelét. Nem teszi meg helyette a lépéseket, de végig támogatja, biztatja, figyeli és kíséri őt a célig.

Segíti az ügyfelet abban, hogy kiemelkedő eredményeket tudjon elérni az életének bármely területén. A folyamat során a hangsúly a változáson, megvalósításon van.

 

A coach tükröt tart, kérdez, összefüggésekre világít rá, ha szükséges bevet olyan eszközöket, melyek a probléma megoldásában segítenek. Mivel érzelmileg nem vonódik be (családtagokhoz, barátokhoz hasonlóan) ezért új perspektívákat tud kínálni. Azaz segít más szemszögből is rálátni egy-egy problémára.

 

„ A kulcs, mely belső életünket nyitja, bennünk van. Kell azonban egy külső személy, egy szó, egy gesztus, a kapcsolat sűrűsége, hogy érintésre felcsendüljön bennünk a mélyen megbúvó harmónia.” (John Whitmore)

 

Mit ad neked egy coach? Őszinte, értő és támogató figyelmet.

 

A life coaching a jövőkép tisztázásáról és a célok kitűzéséről szól. A coach segít ügyfelének tisztázni, mit akar az élettől, támogatja és bátorítja a változási folyamata során.

 

Mit csinál a coach: figyel, meghallgat, kérdez, konkrét cél mentén mederben tart, visszajelez, tükröt tart, energetizál, motivál, megerősít, tudatossá tesz, célra fókuszáltat.

 

Mindenkinek van egy ideális állapota, azonban mindenkinél más. Ezért fontos, hogy mindenkinek a saját életében kell ezt az ideális állapotot megtalálnia, hogy önmagában egységben, összhangban legyen.

 

A coach és ügyfele közötti tökéletes bizalmi viszony nélkülözhetetlen feltétele a folyamatnak.

Ezért fontos, hogy olyan coachot találj, akivel szívesen dolgozol együtt, magadért.